Vaši bodovi: 0

iskoristite bodove

Kolačići

Coca-Cola želi namestiti piškotke na tvoj računalnik, kar bo pomagalo pri boljši uporabniški izkušnji  na naših spletnih mestih.

Nova zakonodaja EU določa, da te moramo obvestiti, kako uporabljamo piškotke. Tu bi ti radi razložili, kako uporabljamo piškotke.

Menimo, da je pomembno zaščititi tvojo zasebnost in jasno povedati, kako uporabljamo osebne podatke. Ti podatki pripomorejo k tvoji dobri obveščenosti in k večjemu zadovoljstvu z našimi spletnimi mesti.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka s podatki, ki se shranijo, ko obiščete spletno stran. Namenjena je temu, da si spletna stran zapomni vaša prejšnja dejanja. To se nanaša tudi na to, ali si kliknil na določeno povezavo ali spletno stran, se prijavil v svoj profil ali bral strani na spletnem mestu mesece ter celo leta nazaj.

Obstajajo različne vrste piškotkov in brez njih spletne strani ne bi mogle delovati tako kot si navajen.

Spletna mesta Coca-Cole uporabljajo posebne piškotke, ki omogočajo najboljšo možno izkušnjo. Uporabljamo le tiste vrste piškotkov, ki so nujni in ki so v pomoč.

Da bi zadostili novim predpisom, smo natančno označili piškotke tako, da se lahko odločiš ali si zadovoljen, ali pa bi raje izbrisal obstoječe piškotke ali celo onemogočil uporabo piškotkov pri ogledu naših spletnih mest.

Katere vrste piškotkov uporabljajo spletna mesta Coca-Cola?

Nujno potrebni piškotki

To so nujno potrebni piškotki, ki omogočajo  premikanje po spletnem mestu in uporabo vseh možnosti, ki jih ponuja. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi jih lahko nato uporabili za trženje ali za to, da bi si zapomnili, kje si bil na internetu.

Piškotki za izvedbo

Ti zbirajo podatke o tem kako uporabljaš spletno stran, denimo, katere strani obiščeš najpogosteje in ali si prejel sporočila o napakah. Ne zbirajo informacij, s katerimi bi te bilo mogoče identificirati; vse informacije so anonimne. Uporabljajo se le za boljše delovanje spletne strani.

Piškotki za funkcionalnost

Ti si zapomnijo izbire (denimo izbiro jezika) in omogočijo osebne nastavitve. Lahko si zapomnijo spremembe, ki  jih narediš na spletnem mestu. Informacije, ki jih zbirajo, lahko postanejo anonimne. Ne morejo spremljati drugih spletnih mest, ki jih obiščeš.

Piškoti za usmerjeno oglaševanje

Ti prinašajo oglase in sporočila, prilagojene tvojim interesom. Včasih so ti piškotki povezani z drugimi spletnimi stranmi, kot je Facebook.

V okviru teh štirih skupin se piškotki delijo na začasne (piškotki za sejo) in dolgotrajne piškotke (vztrajni piškotki).

'Piškotki za sejo' povezujejo tvoja dejanja le znotraj ene seje. Ta seja se prične, ko se spletna stran odpre in konča, ko se zapre. Nato se piškotki za vedno zbrišejo.

'Vztrajni piškotki' so tisti, ki za določen čas ostanejo na tvojem računalniku ali telefonu. Ko obiščeš neko spletno mesto, se avtomatsko aktivirajo.

Poleg tega se razlikujejo tudi po tem, ali so to piškotki lastnika spletnega mesta ali pa piškotki tretje osebe. Piškotke lastnika namesti Coca-Cola ob obisku spletnega mesta, piškotke tretje osebe pa namesti nekdo drug. Coca-Cola omogoča namestitev piškotkov tistim tretjim osebam, ki jih določi sama.

Razvrstitev piškotkov za  https://www.olimpijec.com

Piškotki za izvedbo

Coca-Cola uporablja 'piškotke za izvedbo':

 • za statistiko uporabe spletne strani;
 • za izboljšanje kakovosti spletne strani in za odkrivanje morebitnih napak.

Piškotki, ki jih je Coca-Cola uvrstila med 'piškotke za izvedbo', NE bodo uporabljeni za:

 • hranjenje prednostnih nastavitev ali uporabniškega imena po tem, ko zapustiš spletno stran .

Z nekaterimi piškotki v našem imenu upravljajo druge družbe, vendar tem družbam ne dovolimo, da bi jih uporabljale drugače kot na način, naveden zgoraj.

Z uporabo našega spletnega mesta sprejemaš tudi uporabo 'piškotkov za izvedbo'. Če jih onemogočiš, ne moremo zagotoviti ustreznega delovanja našega spletnega mesta.

Seznam piškotkov tretjih oseb, ki so razvrščeni kot 'piškotki za izvedbo':

Ime piškotka Pogodbena stranka (podjetje) Čas piškotka Namen
_ga Google Analytics 2 leti Statistika ogledov spletnega mesta
__utma Google Analytics 2 leti Statistika ogledov spletnega mesta
__utmb Google Analytics 30 minut Statistika ogledov spletnega mesta
__utmc Google Analytics Do zaključka seje Statistika ogledov spletnega mesta
__utmz Google Analytics 6 mesecev Statistika ogledov spletnega mesta

Piškotki tretjih oseb

Na naši spletni strani lahko naletiš tudi na piškotke, ki so jih namestile tretje osebe in ki jih mi ne nadzorujemo. Ko se denimo prijaviš na orodje za povabilo z uporabo Facebooka (Facebook Connect), lahko Facebook uporablja svoje piškotke in druge tehnologije. Povezave na Pravilnik o zasebnosti ter določbe in pogoje uporabe spletnega mesta podjetja Facebook najdete na: https://www.facebook.com/policies.

Prav tako lahko dovolimo tretjim osebam (npr. Googlu), da na našo spletno stran namesti piškotke za statistiko načina uporabe naše spletne strani, kar vključuje tudi trženje naših izdelkov in storitev, ki si si jih ogledal, na spletnih straneh tretjih oseb. To obvestilo se ne nanaša na aplikacije, tehnologije in spletna mesta, ki so v lasti oz. jih upravljajo tretje osebe (npr. oglaševalci ali upravljavci spletnih oglasov, ki so tretje osebe), kljub temu da uporabljajo našo tehnologijo za hranjenje in zbiranje informacij. S tretjimi osebami sodelujemo, da zagotovimo vse nujne informacije in ti omogočimo možnost izbire. Za informacije o zbiranju, hranjenju in posredovanju podatkov, ki jih izvajajo tretje osebe, moraš pregledati njihove določbe in pogoje uporabe, pravila o zasebnosti, dovoljenja in obvestila.

Brisanje piškotkov

Če nisi zadovoljen z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu, jih lahko preprosto izbrišeš iz tvojega brskalnika. Prav tako lahko brskalnik nastaviš tako, da piškotke onemogoči ali da te vsakič, ko se piškotek shrani na tvojem računalniku, o tem obvesti.

Obstajajo veliko različnih brskalnikov, zato ne moremo dati podrobnejših navodil za vsak brskalnik. Lahko pa obiščeš stran 'vse o piškotkih'

Če uporabljaš Windows Explorer, je postopek naslednji:

 • Klikni na 'Windows Explorer'
 • Izberi 'iskanje' v orodni vrstici
 • Napiši 'piškotek' v iskalno okno 'mape in datoteke'
 • Izberi 'moj računalnik' pod 'poišči v' v spustnem seznamu
 • Klikni 'poišči zdaj'
 • Izberi in odpri datoteke, ki si jih dobil
 • Klikni, da se prikažejo datoteke s piškotki
 • Klikni 'izbriši', da izbriše datoteke s piškotki

Če nimaš programa Windows Explorer, klikni na 'pomoč' v meniju 'start' in napiši 'piškotki', da dobiš informacije o datotekah.

Po tem morda ne boš mogel uporabljati nekaterih storitev na našem spletnem mestu – ali na drugih spletnih mestih.

Več o tem

Za več informacij o piškotkih si oglej katero od spodaj navedenih spletnih strani.

Koristne informacije o piškotkih najdeš na: http://www.allaboutcookies.org

Internetni oglaševalski urad (Internet Advertising Bureau)

Priročnik za vedenjsko oglaševanje in zasebnost na spletu, ki ga objavlja internetna oglaševalska industrija: http://www.youronlinechoices.eu